مطالب مرتبط با این پست
نحوه نگهداری از ساز کالیمبا
در مطالب پیشین ساز کالیمبا را به طور کامل مورد بررسی قرار دادیم.اما نکته حائز اهمیت نحوه نگهداری از ساز کالیمبا می باشد.در ادامه این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام با اصول صحیح نگه...عصمتالدوله نخستین پیانیست زن ایرانی
پیانو از جمله ساز هایی است که تاریخچه جالبی دارد.البته این تاریخچه به نحوه ورود به کشور و استفاده از آن می باشد که در مطالب پیشین به آن اشاره شد.اما یکی از نکات جالب در مورد این ساز این است که اولی...ضرب آهنگ یا ریتم چیست؟
ضرب آهنگ یا ریتم از جمله واژه هایی است که در زمینه موسیقی بسیار مهم و کاربردی است و شناخت آن از اولین قدم های مهم برای شروع موسیقی می باشد. ضرب آهنگ یا همان ریتم به معنی توالی ضربه های آهنگ که برای...سیما بینا، نخستین زنی که در تالار وحدت کنسرت اجرا کرد
سیما بینا یکی از نخستین زنان ایرانی است که با تلاش زیاد در احیای موسیقی نواحی و پاس داری از آن کوشید و از این نظر جایگاه ویژه ای در تاریخ موسیقی این سرزمین دارد. در این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیق...ساز ها و زیرشاخه های سبک نیو ایج
در مطالب پیشین به معرفی سبک و تاریحچه سبک نیو ایج پرداختیم.در این مطلب می خواهیم در مورد ساز ها و زیرشاخه های سبک نیو ایج صحبت کنیم، پس اگر به این سبک از موسیقی علاقه دارید این مطلب از وبلاگ آموزشگ...

ارکستراسیون در واقع یکی از موارد درسی رشته آهنگسازی است .اما به چه معناست و چه کاربردی دارد؟ در ادامه این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام بخوانید.
تعریف ارکستراسیون یا سازآرایی
ارکستراسیون یا سازآرایی یا سازبندی، یکی از شاخههای مهم آهنگسازی است و به مراحل عملی نوشتن یک قطعهٔ موسیقی برای ارکستر و آنسامبل های مختلف گفته میشود.
به عبارت دیگر میتوان ارکستراسیون را دانش انتخاب و ترکیب سازها و نیز برقراری تعادل میان گروههای سازی در راستای تصنیف و یا تنظیم یک قطعه موسیقی ارکستری دانست.
ارکستراسیون معنایی مشابه دارد، و اختصاصاً به سازهای موجود در یک چیدمان ارکستری مربوط می شود.
فراگیری ارکستراسیون برای آهنگساز امکان استفاده از رنگهای صوتی گوناگون و ترکیبات پر شمارشان را فراهم میآورد.
برای مثال آهنگساز میآموزد که چگونه یک آکورد را بهطور متعادل بین گروههای ارکستر توزیع کرده و چگونه به یک صدای متعادل و منطقی دست پیدا کند و در صورت لزوم چگونه ملودی را برجستهتر از بخشهای دیگر نشان دهد.
همچنین چگونه میتوان از سازها و رنگهای مختلف ارکستری استفاده کرد و جملههای موسیقی را با طرحهای متنوع ارکستری کنار هم قرار داد.
ارکستراسیون در نقاشی و یا موسیقی
در قیاس با نقاشی، می توان ارکستراسیون را رنگآمیزی یک اثر هنری نامید و البته همانطور که در نقاشی مرسوم است، در موسیقی نیز ارکستراسیون لزوماً پس از مراحل ساخت ملودی، ریتم، هارمونی و کنترپوان وارد نمیشود و بسیاری از آهنگسازان از همان ابتدا سازبندی و رنگآمیزی اثر خود را تصور و مشخص مینمایند.
بزرگان هنر ارکستراسیون
از هکتور برلیوز ، ریچارد واگنر ؛ ریمسکی کورساکف ؛ موریس راوال و گوستاومالر با عنوان بزرگان و قلههای هنر ارکستراسیون درموسیقی کلاسیک نام برده میشود.
ارکستراسیون در رشته آهنگسازی
همانطور که گفته شد، ارکستراسیون یکی از موارد درسی رشته آهنگسازی است ، هنرجوی این رشته ، پس از فراگرفتن چند بخشی کردن موسیقی ( هارمونی و کنتراپوان ) ، نخست باید با یک یک سازهای مهم و متداول ، و به ویژه آنهایی که در ارکسترهای گوناگون عضویت دارند ، آشنا شود .
همچنین هنرجو باید به
- امکانات اجرایی هر ساز
- موارد و دشواری های طرز اجرا در هر ساز
- تفاوت رنگ و حالتهای هر ساز با ساز دیگر
- تفاوت در منطقه های صدایی
- و وسعت هریک و غیره
تسلط پیدا کند .
پس از این آشنایی ناگریز است در تمرینی کم و بیش دراز مدت ، قسمتی متناسب از آثار موسیقیدانان بزرگ ، یعنی قسمتی از قطعه هایی را که برای پیانو ، برای یک ساز به همراهی پیانو ، یا شاید برای یک همنواز چند سازی مانند کوارتت زهی ، تریوی بادی و غیره نواشته شده اند ، برای یک ارکستر بزرگ تنظیم کند.
اگر به دنیای موسیقی علاقه دارید و تردیدها شما را از شروع این مسیر دور نگه داشته است، ما در بزرگترین و بهترین آموزشگاه موسیقی شرق تهران و منطقه نارمک پذیرای شما خواهیم بود تا در این مسیر همراه شما باشیم. فقط کافیست با ما تماس بگیرید و یا درخواست مشاورهی رایگان ثبت کنید.