مطالب مرتبط با این پست
آشنایی با استاد حسین دهلوی
استاد حسین دهلوی یکی از افراد موثر در استفاده از ساز های ملی به خصوص سنتور در سطوح بالا و ارکستر بزرگ موسیقى ایرانى بود. در این بخش از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام با این استاد برجسته بیشتر آشنا شوید. ...آیا آموزش ویولنسل یا چلو سخت است؟
آیا آموزش ویولنسل یا چلو سخت است؟ ویولنسل به عنوان یکی از ساز های بزرگ و نسبتا سنگین محسوب می شود به طوریکه نوازنده باید از زمین برای نگه داشتن آن استفاده نماید.اما آیا آموزش ویولنسل یا چلو سخت است...نی انبان چیست؟
نی انبان چیست؟نی انبان یکی از قدیمیترین سازهایی است که در کشورهای زیادی آن را به عنوان ساز اصیل میشناسند ولی شکل ظاهری آن مقداری با هم تفاوت دارد.قدمت مستند این ساز در بوشهر به بیش از ۲۰۰ سال برمی...تفاوت گام ها و فواصل در موسیقی غربی و سنتی
همانطور که می دانید موسیقی غربی و سنتی متفاوت هستند.یکی از از تفاوت های مهم در این دو نوع از موسیقی تفاوت گام ها و فواصل می باشند.برای شناخت بیشتر این تفاوت ها تا انتهای این مطلب از وبل...با پدر عود ایران آشنا شوید
همانطور که در کالب پیشین اشاره نمودیم، بربط یکی از ساز های قدیمی و مهم به شمار می آید.در واقع عود یا بربط و یا رود با ظاهری به شکل گلابی، از جنس چوب درخت توت یا آبنوس با کاسه طنینی بزرگ و دسته کوتا...

کلید یک نشانه موسیقی است که برای تعیین نحوه ادای یک نت در موسیقی بکار میرود. همانطور که می دانید نت ها بر روی خط حامل نوشته می شود و کلید ها نیز با توجه به نوع و عملکردی که دارند بر روی این خط و نت ها جانمایی می شوند. کلیدهای موسیقی دارای انواع متفاوتی هستند که هر کدام ویژگی منحصر به فرد خود را دارند. در ادامه این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام می خواهیم شما را با انواع کلید اصلی موسیقی آشنا نماییم، پس لطفا تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
کلید در موسیقی
استفاده از کلیدهای مختلف برای سازها و صداهای متفاوت این امکان را میدهد که به راحتی نتها را در محدوده حامل با کمترین استفاده از خطوط اضافه نوشت.
کلید ها در موسیقی همیشه در سمت چپ خطوط حامل کشیده میشود. در نت نویسی موسیقی مدرن، سه نوع کلید به اسامی زیر وجود دارد.
- کلید سل
- کلید دو
- کلید فا
هرگاه یکی از این کلیدها بر روی یکی از خطوط حامل قرار گیرد، بقیه خطوط و میان خطوط با توجه به رابطهای که با آن دارند خوانده میشوند. امروزه کاربرد کلید سل در سازها نسبت به سایر کلید ها بیشتر است و در سازهای سنتی ایرانی بسیار کاربرد دارد.
انواع کلید در موسیقی
همانطور که گفته شد، در تئوری موسیقی سه کلید اصلی با نامهای کلید فا، دو و سل تعریف شده است. از آنجا که پنج خط حامل داریم با یک ضرب ساده در می یابیم که بایستی پانزده جایگاه برای این کلیدها وجود داشته باشد. اما اینگونه نیست. خیلی از کلیدها یا یکدیگر را همپوشانی می کنند، یا کلا به کار نمی آیند. طبق دسته بندی تئوری جهانی موسیقی، کلیدها بنا به نوع کاربرد، جایگاه و محدوده آوایی به پنج دسته زیر تقسیم می شوند.
کلید فا روی خط چهارم:
وقتی کلید فا روی خط چهارم قرار بگیرد، نتی که روی آن خط قرار بگیرد نت مبنای فا خواهد بود و نت های بالاتر فا سل لا سی دو و نت های پایین تر فا می ر دو خواهند بود.
کلید فا روی خط سوم:
وقتی کلید فا روی خط سوم قرار بگیرد، نتی که روی آن خط قرار بگیرد نت مبنای فا خواهد بود و نت های بالاتر فا سل لا سی دو و نت های پایین تر فا می ر دو خواهند بود.
کلید دو روی خط اول:
وقتی کلید دو روی خط اول قرار بگیرد، نتی که روی آن خط قرار بگیرد نت مبنای دو خواهد بود و نت های بالاتر دو ر می فا و نت های پایین تر دو سی لا سل خواهند بود.
کلید دو روی خط دوم:
وقتی کلید دو روی خط دوم قرار بگیرد، نتی که روی آن خط قرار بگیرد نت مبنای دو خواهد بود و نت های بالاتر دو ر می فا و نت های پایین تر دو سی لا سل خواهند بود.
کلید سل روی خط دوم:
وقتی کلید سل روی خط دوم قرار بگیرد، نتی که روی آن خط قرار بگیرد نت مبنای سل خواهد بود و نت های بالاتر سل لا سی دو و نت های پایین تر سل فا می ر دو خواهند بود. این کلید پر کاربرد ترین کلید در تئوری موسیقی به شمار می رود. علت آن نیز همانگونه که گفته شد به خاطر نزدیکی گستره صدایی این کلید با اکثر سازهای مرسوم می باشد.
اگر به دنیای موسیقی علاقه دارید و تردیدها شما را از شروع این مسیر دور نگه داشته است، ما در بزرگترین و بهترین آموزشگاه موسیقی شرق تهران و منطقه نارمک پذیرای شما خواهیم بود تا در این مسیر همراه شما باشیم. فقط کافیست با ما تماس بگیرید و یا درخواست مشاورهی رایگان ثبت کنید.